vrijdag 13 juli 2012

Arabische poëzie met Qanunmuziek op 27 september

- Emad Fouad (1974) uit Egypte woont in Antwerpen. In de Arabische wereld is hij een bekende dichter, die op een unieke manier poëzie schrijft. Emad Fouad won onlangs de el-Hizjra literatuurprijs in Nederland en was te gast op het Poetry International festival in Rotterdam. In Vlaanderen werd hij nog niet aan het publiek voorgesteld.
- Said Ounouss is een dichter van Marokkaanse afkomst die sedert 2005 in België verblijft. In Marokko was hij actief als leerkracht en schreef hij reeds vanaf het begin van de jaren 80 gedichten die in verschillende Arabische kranten en tijdschriften werden gepubliceerd. In 2001 gaf hij zijn eerste dichtbundel uit: De eenzaamheid van de tijd.
- Majid matrood uit Irak. Majid Matrood pseudoniem van Kamil al-Juboury, is een Iraaks dichter die in Irak sinds de jaren ’80 heel wat gedichten publiceerde, ondanks zijn politieke vervolging onder Saddam. Sedert enkele jaren woont hij in België, waar hij al vaak deelnam aan literaire salons in Brussel en Antwerpen. Tot op heden publiceert hij regelmatig in Arabische kranten en tijdschriften. Hij gaf al verschillende dichtbundels uit in het Arabisch waaronder Babylonische Harmonieën, De Fluitist, De zondvloed in zijn laatste Noah.- Zuher Aljobory uit Irak
-De vierde dichter is Zuher Aljobory is een Iraaks dichter en romanschrijver die in Irak sinds de jaren ’80 heel wat gedichten publiceerde, ondanks zijn politieke vervolging onder Saddam. Na lange omzwerving woont hij sedert enkele jaren in België, waar hij al vaak deelnam aan literaire salons in Brussel. Tot op heden publiceert hij regelmatig in Arabische kranten en tijdschriften. Hij gaf al verschillende dichtbundels en 1 roman uit in het Arabisch: Het hart van de ooievaar.
 
Leila Boukhélif en Frank De Vos dragen deze afwisselend in het Nederlands voor.
De regie is handen van Hazim Kamaledin.
Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te Antwerpen